Conscienciació ambiental: què podem fer com a empreses

El nivell d’implicació amb el medi ambient ha augmentat en els últims anys amb la posada en marxa d’iniciatives internes

Avui en dia estem conscienciats amb l’impacte que tenim en el medi ambient ja bé sigui com a ciutadans o com a treballadors d’organitzacions. Donat que el compromís com a empresa/ treballador amb l’impacte ambiental està estretament lligat a la responsabilitat social corporativa, les passes cap a una millora significativa del foot print han estat gegants.
Amb aquest compromís en ment , des de Comtec duem a terme bones pràctiques ambientals bàsiques, en la nostra condició de PIME, com són la compra de paper amb segells que garanteixin que són reciclats o sostenibles, l’ús de llums de baix consum, el reciclatge de tòners o de càpsules de cafè. Tot i així, la nostra activi tat continua tenint un impacte ambiental i hem d’intentar minimitzar-lo, gestionar-lo correctament o fer actuacions de compensació.
Per aquest motiu, és recomanable ser conscients de com les polítiques de medi ambient de grans organitzacions poden ajudar-nos a reduir, alhora, el nostre impacte. Empreses de gran dimensió han pres consciència del vestigi que generen els seus productes durant tot el seu cicle de vida, no només considerant com a final del cicle el moment en el que han venut el seu producte, si no un cop deixen de ser útils per part del consumidor final. En aquest camí, han posat en marxa actuacions per tal de garantir una correcta gestió d’aquests productes que degut al seu elevat consum també produeixen un gran impacte.

Per exemple, la multinacional Nespresso té un compromís amb la qualitat sostenible duent a terme activitats per produir cafès sostenibles, reduir la petjada de carboni i establir sistemes de recollida de les seves càpsules. En la majoria de països, les càpsules no poden recollir-se a través dels esquemes habituals de recuperació i reciclatge d’envasos. En aquests casos, Nespresso ha establert Punts de Reciclatge per facilitar la recollida i correcta gestió d’aquests residus. A Comtec ens hem sumat a la iniciativa de reciclar les capsules de cafè que consumim, duent-les al punt de recollida més pròxim a l’oficina, i així poder assegurar-nos que l’alumini va a parar a un punt verd.

robotUn altre exemple. Sou fans d’Apple? Recentment, la companyia va utilitzar la presentació dels seus nous dispositius per donar a conèixer el sistema de Reutilització i Reciclatge del programa Apple Renew , que consisteix en lliurar el teu vell terminal en un Apple Center i et garanteixen que Liam, el robot encarregat per a aquesta tasca, desmunta cada component per dedicar-ho a la seva posterior incorporació en l’elaboració de nous terminals.

Com impactem a petita escala?

Tot i això, dins dpost3el desenvolupament de la nostra activitat no podem evitar acabar consumint recursos naturals no renovables com la benzina que, a més a més, té com a inconvenient la generació de gasos a l’atmosfera com el diòxid de carboni (CO2), un dels en part culpables de l’escalfament global i del canvi climàtic. Per tal de minimitzar l’impacte de gasos com el CO2, podem trobar actuacions de compensació d’emissions duent a terme iniciatives com CeroCO2 que promou que el major nombre de persones i organitzacions calculin i redueixin la seva Petjada de Carboni, compensant les emissions amb l’aportació voluntària d’una quantitat econòmica de diners proporcionals a les tones de CO2 emeses i que encara no s’han pogut reduir, per a un període de temps determinat. Aquesta aportació econòmica es dedica a projectes de reforestació que es troben en països en desenvolupament i que han d’ajudar a mitigar i adaptar-se al canvi climàtic, contribuir al desenvolupament sostenible, protegir, conservar i millorar la biodiversitat i generar reduccions de carboni quantificables mitjançant crèdits de carboni verificats.

ecosia3

Les noves tecnologies també ajuden a compensar per la nostra petjada mediambiental i quina manera més fàcil de fer-ho que amb un simple click fent servir webs com Ecosia . Aquest buscador que treballa amb els motors de Google, Bing i Yahoo es defineix com un buscador que planta arbres quan realitzes recerques web. Ecosia utilitza part dels beneficis obtinguts dels anuncis en plantar arbres per lluitar contra la desforestació. Ja han sembrat 4 milions d’arbres i tenen com a repte per al 2020 la creació d’una extensa “muralla verda” que travessaria Àfrica d’est a oest havent plantat prop d’1.000 milions d’arbres al món.

Veient el que pots dur a terme a petita i gran escala, què faràs per minimitzar el teu impacte ambiental?

Escrit per Cristina Gascón Llopis

Cristina Gascón va cursar la carrera de Ciències Ambientals, posteriorment es va especialitzar en gestió de sistemes ISO 9001 i ISO 14001 i és Tècnica Superior en Prevenció de Riscos Laborals. Gradualment es va ser especialitzant en la qualitat i l’excel·lència, obtenint la certificació com a avaluadora acreditada de EFQM. Abans d’incorporar-se a Comtec treballava com a auditora de sistemes de qualitat en Applus. Les seves àrees d’especialització són l’excel·lència en la gestió de la qualitat, millora contínua, medi ambient i prevenció de riscos laborals. Ha liderat projectes de certificació ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, gestió per processos, benchmarking i acreditació sanitària.

 

Deixa un comentari